Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat je beter niet kunt bespreken op het werk

Wat je beter niet kunt bespreken op het werk

 

Een goede band hebben met je collega’s. Wat houdt dat precies in? Waar de een de professionele afstand juist waardeert, vindt de ander het fijn om zo nu en dan z’n hart uit te storten bij een collega. Als je collega’s vrienden zijn geworden is het een ander verhaal, maar in het algemeen zijn er een paar universele zaken die je nooit met collega’s moet bespreken. Wij van Stepmile willen dat je slaagt in het leven; daarom geven we je deze keer tips over onderwerpen die je beter niet kan bespreken op het werk.

Geloofsovertuiging

Over de rol van religie in onze samenleving wordt al enige tijd druk gediscussieerd. Iedereen heeft er een mening over en dat maakt ons tot het mondige volkje dat we zijn. Maar probeer deze discussie op het werk te laten voor wat het is. Geloof is een persoonlijk iets en waar jij in gelooft hoeft een collega niet te weten. Hij of zij hoeft zeker niet overtuigd te worden van jouw standpunten. Dit betekent niet dat je jouw geloofsovertuiging hoeft te verbergen; maar hou het voor jezelf. Discussies over geloof eindigen namelijk vaak verhit of met onbegrip.

Politieke voorkeur

Een bepaalde politieke overtuiging kan een enorme bevlogenheid losmaken bij ons. We zijn er zo zeker van dat de kandidaat of partij waar onze stem naar uit gaat het beste zal brengen voor ons dat we nogal negatief kunnen zijn over de tegenstanders. Probeer je collega’s niet over te halen om ook op jouw politieke partij te stemmen. Dit soort discussies horen nou eenmaal niet thuis op het werk. De kans dat je een collega overtuigt om op een andere partij te stemmen is klein en het kan voor nogal wat vijandige gevoelens richting jou zorgen.

Je seksleven

Je seksleven bespreek je niet met collega’s. Waarom niet? Omdat het niemand wat aangaat behalve jou en je (seks)partner. Daarnaast kan dit onderwerp je collega’s nogal voor het blok zetten of vinden ze het ongemakkelijk om jouw wilde verhalen aan te horen. Bespreek je seksleven met goede vrienden of je partner, maar niet op het werk. Niet iedereen is zo vrijgevochten als jij. Als een collega vindt dat je te ver bent gegaan met je verhaal dan kan hij of zij zelfs klagen over seksuele intimidatie.

Je problemen thuis

Loopt je relatie niet lekker? Kun je je kinderen wel achter het behang plakken? Bel een goede vriend of vriendin en lucht je hart. Maar lucht je hart niet bij de eerste collega die je toevallig koffie aanbied. Daarnaast voorkom je dat collega’s over jou en je thuissituatie gaan roddelen of dat er afgevraagd wordt of je het werk nog wel aankan. Als op je werk al je collega’s weten dat het thuis niet zo lekker loopt, wordt er misschien elke dag naar gevraagd door bezorgde collega’s. Hou je werk en privé een beetje gescheiden zodat je niet overal wordt herinnert aan je thuissituatie.

Je gezondheidsproblemen

Heb je een chronische ziekte of een medisch probleem? Vervelend, maar vraag je af of je wil dat elke collega dit van je weet. Voorkom dat mensen je zien als ‘die met die aandoening’. Natuurlijk moet je een medisch probleem kunnen bespreken op je werkt maar voor je eigen gemoedstoestand kan het fijner zijn als niet iedereen alles over je weet. Zolang je leidinggevende op de hoogte is van jouw situatie moet dit in principe voldoende zijn. Bedenk je dat je collega’s geen verantwoording schuldig bent over waarom je er soms niet bent.

Tot slot

Succesvol zijn op je werk kun je op veel verschillende manieren bereiken. Natuurlijk zijn er ook genoeg banen te vinden waar het ontzettend wordt gewaardeerd als je wat vertelt over je persoonlijke leven of als je een stevige discussie kunt voeren over jouw politieke of religieuze standpunten. Probeer alleen van te voren het 'publiek' een beetje in te schatten. Wil je weten wat je nog meer verder zal helpen in jouw carrière? Bekijk dan eens ons aanbod van -financiële- trainingen die ervoor zorgen dat die promotie binnen handbereik is!